Diastáza břišních svalů

Anatomie břišní stěny

Přední stranu břišní stěny tvoří přímý sval břišní. Začíná na 5.-7. žebru zepředu a mečovitém výběžku (dolní část hrudní kosti) a upíná se na stydkou kost. Je tvořen dvěma částmi, mezi kterými se nachází vazivové spojení zvané linea alba, které se nachází ve střední čáře břicha. Funkcí přímého svalu břišního je ohýbání páteře, napomáhá vydechnutí, mění sklon pánve a tvoří břišní lis (udržuje břišní orgány na svém místě, usnadňuje jejich vyprazdňování a aktivuje se při kašli či kýchání).

Co je to diastáza?

Diastáza břišních svalů je rozestup mezi dvěma stranami přímého břišního svalu, kterou se obsah dutiny břišní vyklenuje ven. Tento rozestup je umožněn vazivovým spojením (linea alba), které se nachází uprostřed přímého svalu břišního. Je důležité rozlišovat diastázu od břišní kýly (výčnělek břišních vnitřností či omenta - blána táhnoucí se mezi játry, žaludkem a dvanáctníkem).

 

Kdy vzniká diastáza?

Diastáza se může vyskytnout u obou pohlaví. Nejčastěji jsou postiženy těhotné ženy a ženy po porodu. Během těhotenství se mění geometrie břišních svalů, které si zachovávají svoji funkci. Zvětšující se děloha ovlivňuje tvar břicha, postavení pánve a křivku bederní části páteře. Díky těmto faktorům dochází k prodloužení břišních svalů, které se funkčně projevuje jejich oslabením. Zvětšování břicha vede i ke zvětšování linea alba, které má za následek ztrátu přímé linie svalu a zvětšení vzdálenosti od středu břicha.

Dalšími rizikovými faktory pro vznik diastázy je porod císařským řezem, příliš velký plod, vady ve struktuře kolagenu, stavy po břišních zákrocích či obezita. Dále je patrný rozestup břišní stěny u novorozenců v důsledku snížené aktivity břišního svalstva (obvykle zmizí spontánně). U mužů je diastáza spojována s rostoucím věkem nebo genetickým oslabením břišních svalů. U sportovců může být způsobena nevhodnou technikou cvičení spojenou s velkou zátěží.

 

Jak poznat diastázu?

Diastázu si ověříme jednoduchým testem. V lehu na zádech začneme pomalu zvedat hlavu nad podložku a prsty si hmatáme prostor nad pupkem. Pokud dojde k jeho vyklenutí, test je pozitivní. V klidovém stavu není diastáza pouhým okem viditelná, patrná je až při zvýšení nitrobřišního tlaku (kýchnutí). Funkčně má vliv na stabilizaci trupu a pánve, což vede k vadnému držení těla. To je i důvodem vzniku bolestí bederní části zad, kyčlí či celé pánevní oblasti. Může souviset s dysfunkcemi pánevního dna jako je inkontinence moči či anální inkontinence.

 

Léčba diastázy

U většiny těhotných žen odezní diastáza břišní stěny spontánně v období po porodu. Pokud přetrvává, je řešena konzervativně fyzioterapií. Při cvičení je nutné se vyhnout cvikům, při kterých se vyklenuje rozestup břišní stěny. Hlavním cílem cvičení je především posílení šikmých břišních svalů. Dále pozor u zvedání těžkých břemen, kýchnutí či kašli bez podpory břišní stěny.

U velkých rozestupů či přítomnosti kýly je indikováno chirurgické řešení.

 

Cvičení zaměřená na posílení středu těla najdete na našem IG profilu upsl_praha

 

 

Autor: Ústav preventivního a sportovního lékařství

Pozn.: Tyto články prezentované fyzioterapeuty z Ústavu preventivního a sportovního lékařství jsou pouze informativní a slouží pacientům k porozumění daného problému. Témata jsou velmi zjednodušená pro lepší srozumitelnost široké veřejnosti. Nenahrazují lékařské či fyzioterapeutické vyšetření. Vaše potíže doporučujeme vždy konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem.