Intenzita cvičení - poznámky z osobní praxe

Jak správně cvičit? Jak dlouho se věnovat cvičení? Kolik opakování? Jak často? To jsou otázky, se kterými se setkávám každý den. Jednoznačná odpověď je “individuálně”. Svou osmiletou praxí jsem zjistila několik věcí, které generalizovat lze.

Ráda přirovnávám cvičení ke každodenním aktivitám jako je čištění zubů nebo základní hygiena (např. sprchování). Tyto činnosti jsme si osvojili a nezamýšlíme se nad tím, zda je aktivita nezáživná a nudná, ale víme, že je nutná a stala se pro nás samozřejmostí. Žijeme v době, kdy statická zátěž převažuje nad zátěží dynamickou. Vzhledem k pandemii, kterou si procházíme, to bude stále větší trend. Proto je nejvyšší čas pochopit, že pokud se chci dožít AKTIVNÍ dospělosti a stáří bez bolestí, je nutné začít cvičit. Pro udržení správného držení těla a života bez bolesti stačí pár minut denně. Není potřeba zvedat činky a trávit hodiny denně na karimatce ve vlastním potu a extrémně se namáhat. Osvojit si po domluvě s fyzioterapeutem nebo trenérem např. 4 cviky a začít je pravidelně cvičit, je ta nejlepší a nejideálnější prevence. Samozřejmě, pokud je mým cílem zhubnout nebo vyrýsovat tělo, toto stačit nebude. Mluvím zde pouze o zdravotním nebo rehabilitačním cvičení. 

Inspirovat se můžete také našim ONLINE cvičením na našem webu (obrázek).

Prevence bolestí pohybového aparátu

Ráda bych se s vámi podělila o zkušenosti z praxe. Bolesti zad se u mých klientů odstranily nejrychleji, když si vytvořili rituál cvičení, který prováděli pravidelně jednou za den. Samozřejmě, když už leželi na karimatce, uváděli, že cvičili častokrát i více cviků. Ale vždy dodržovali 3 cviky zvolené individuálně, které jim zabraly 5 minut. Když to přirovnám ke sprše, také je v podstatě jedno, zda jste v ní 5 minut nebo 20. Důležité je, že do ní jdete.

Osobně se mi tyto opakované denní rutiny provádějí nejlépe vždy ráno, kdy mám svých 8 minut cvičení a poté večer. Když se mi nechce, vynechám, když se mi chce, cvičím půl hodiny, někdy jen 10 minut. A nemám žádné obtíže. Když jsem toto nepraktikovala, trpěla jsem bolestmi zad a jinými drobnými obtížemi pohybového aparátu. Stejně je to i u klientů, kteří pokyny dodržují. Ne každý je “ranní” ptáče a cvičit se doporučuje nejdříve hodinu po probuzení, proto si každý z nás volí vyhovující čas sám.

Rodiče malých dětí, apeluji na vás. Máte velký vliv na vaše děti a možnost ukázat, že pohyb patří k životu. Ano, je to těžká dřina, ale vyplatí se. Osobně si nemyslím, že bychom celé dny v budoucnu jen chodili, lovili, sbírali ovoce nebo různé plody a běhali lesem. Moderní doba přináší hodně statiky a statického zatížení. Proto začněme děti učit návykům k pohybu. Nemusí běhat maratóny, hodiny cvičit, být vrcholovými sportovci, dokonce ani pohyb nemusí milovat nebo k němu inklinovat, ale je to nezbytná součást zdraví.

Prosím, nezapomínejme zařazovat cvičení mezi základní hygienu zdraví. 

Více informací nebo cviků pro inspiraci najdete na našem IG profilu @upsl_praha nebo facebooku.

 

Autor: Ústav preventivního a sportovního lékařství

Pozn.: Tyto články prezentované fyzioterapeuty z Ústavu preventivního a sportovního lékařství jsou pouze informativní a slouží pacientům k porozumění daného problému. Témata jsou velmi zjednodušená pro lepší srozumitelnost široké veřejnosti. Nenahrazují lékařské či fyzioterapeutické vyšetření. Vaše potíže doporučujeme vždy konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem.